Uforfalsket valgfrihet

M sier at jeg er den eneste som har besøkt ham på sykehuset. De gamle vennene hans har vendt ham ryggen, sier M, fordi de ikke kan akseptere valgene han har tatt.

Legene har sluttet å spørre om det er greit å snakke mens jeg er tilstede. En lege kommer inn og stiller seg ved fotenden. Han holder seg fast i stålgavlen og svaier frem og tilbake, som om det var vind i rommet. Jeg synes han ligner et giraffsjelett trukket i strietapet.

Legen peker til venstre, dit hvor høyrehånden til M pleide å være. Han roterer sin mumieaktige, likegyldige pekefinger slapt og åpner munnen sin, som er knusktørr.

"Smertene er litt mindre sterke enn i går," sier M. Legen lukker øynene og munnen, senker hodet og nikker fraværende.

"Du skal få litt mer smertestillende."

Rundt om i landet, selv i sykehuset kantine, bes innbyggere stikke hendene sine inn i bokser. Hver boks har to hull i enden, passe store til at enhver kan greie å stikke hendene sine inn. "Grip håndtakene du kjenner inne i boksen," kommanderer en stemme.

"Du skal nå ta et valg. Du skal trekke hendene ut av boksen, en av gangen. Det er opp til deg å velge hvilken rekkefølge du skal trekke hendene ut i. Dette er ikke en barnehage. Du er ikke et barn, men en høykompetent borger. Bruk skjønn, gjør en vurdering, ta et valg."

Rundt om i landet, trekkes hender ut av bokser. Den som velger riktig, har fremdeles begge hendene sine festet til kroppen når de er trukket ut av boksen. Den som velger feil besvimer og kjøres til sykehuset i vanære, mens en avkappet hånd sendes til kremering.

Boksene er konstruert slik at det skal være tilfeldig fra gang til gang hvilken hånd man må trekke ut først for ikke å miste den andre. Slik unngår man den korrumperende effekten av erfaring, data, intuisjon og innsikt. Man oppnår absolutt likhet, samtidig som man enkelt skiller mellom gode og dårlige samfunnsborgere. Handling avgjør en manns karakter. Å velge er å handle. Å miste hånden er å ha valgt feil, som er å handle galt. Den som handler galt har vist manglende dømmekraft. Slik som M.

Subscribe to Calvin Krogh

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe