Olsens Sammenligningsbyrå AS

Olsen hadde brukt halve livet på å sammenligne seg selv med andre. Jeg har brukt halve livet på å sammenligne meg selv med andre, likte Olsen å si. Og han likte å følge opp med å si: Denne stadige sammenligningen av meg selv med andre, drev meg nesten i undergangen. 

Men bare nesten. Olsen stoppet ved grensen mellom livet og undergangen, denne umerkelige grensen som ikke er noe sted utenom ens egen fantasi. Og han besluttet seg til ikke å krysse grensen over i undergangen. For undergangen ante han ingenting om og han var ingen eventyrer.

Han simpelthen elsket å si at han, der han sto på grensen mellom livet og undergangen, sverget å endre kurs. Olsen knyttet alltid høyre hånd når han sa at han hadde sverget å endre kurs. 

Straks etter at jeg nådde grensen mot undergangen og sverget å endre kurs, ruslet jeg hjem til meg selv, fortalte Olsen til alle som ville høre på ham.

En måned senere, skrøt Olsen, åpnet jeg mitt byrå. Olsens Sammenligningsbyrå AS. Da jeg sverget å endre kurs, eller like etterpå, jeg husker ikke helt når, lød ett av Olsens mange talking points, sverget jeg å bruke mine prøvelser i menneskehetens tjeneste. Og tjene penger på det.

Slagordet lød: «Jeg sammenligner deg med meg!» 

Nettsiden og brosjyrene hans lød: «Veien til erkjennelse er ikke å sammenligne seg med andre, men å la andre sammenligne deg med seg. Å sammenligne seg med andre er en kardinalsynd som leder mennesker i undergangen. Olsens Metode™ er utviklet over en mannsalder og har hjulpet talløse* personer med å endre kurs. Olsen er verdens eneste autoriserte utøver av Olsens Metode™. Finn sinnsro, aksept og drivkraft. Bestill time i dag! Introduksjonstilbud: 60 minutter, kun kr. 3 990.»

*Ingen. Med forbehold om endringer. 

Mennesker valfartet til Olsen. Han tok imot dem på sitt kontor. Han snakket med dem. Observerte dem fra alle kanter. Deretter sammenlignet han dem med ham selv. 

Han sa sånt som: «Sammenlignet med meg er du pen.» «Sammenlignet med meg er du dum.» «Sammenlignet med meg er du gammel.» «Sammenlignet med meg er du overvektig.» «Du er lærd sammenlignet med meg.» Og han sa til alle sine klienter: «Det er tydelig at du nesten ikke vet noe om sammenligning, sammenlignet med meg. Skal vi sette opp en ny time neste uke.»

Subscribe to Calvin Krogh

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe